حمل و نقل زمینی بین‌المللی: باربری جاده ای [ارسال بار از ایران به جهان]

حمل و نقل زمینی بین المللی که به عنوان روش حمل جاده­‌ای نیز شناخته می‌­شود، یکی از قدیمی‌ترین و اصلی‌­ترین روش‌­های ارسال کالا است.

اگر به دنبال شرکت خدمات حمل و نقل بین المللی زمینی مطمئن هستید یا می‌خواهید از صفر تا صد حمل جاده ای بین المللی مطلع شوید در ادامه صفحه همراه ما باشید.

استعلام نرخ
حمل و نقل زمینی

استعلام نرخ فوری

۰۲۱ – ۴۵۴۷۵۰۰۰

شرکت نیک‌پاد، یکی از معتبرترین شرکت های خدمات حمل و نقل زمینی بین المللی است و در پروسه صفر تا صد ارسال بار جاده ای از شروع تا تحویل محموله در مقصد و ترخیص به شما کمک می‌کند.

اگر در کسب و کار خود به صورت صادرات یا واردات نیاز به انتقال محصولات با هزینه مقرون به صرفه دارید، حمل زمینی بهترین گزینه برای شما خواهد بود و شرکت نیک‌پاد با تجربه چندین‌ساله و اعتبار بین‌المللی در باربری زمینی بین المللی در کنار شما است.

مشاوره
آشنایی با حمل و نقل زمینی

آشنایی با حمل و نقل زمینی

بسیار مهم است که با مبانی حمل و نقل زمینی آشنا شوید چرا که قرار است وقت، هزینه و امنیت مرسولات خود را به این راه بسپارید.

نکاتی که در این بخش با هم می‌خوانیم، عبارتند از:

  • سابقه استفاده از حمل و نقل زمینی در ایران و جهان
  • مزایا و محدودیت‌های حمل و نقل زمینی
  • شرایط مخصوص حمل و نقل زمینی
  • و چند نکته مهم دیگر

حمل و نقل زمینی را می‌­توان قدیمی‌­ترین نوع و روش حمل و نقل بین المللی شناخت. شاید جالب باشد که بدانید که سابقه حمل و نقل زمینی دقیقا به زمان اختراع چرخ برمی‌­گردد.

این نوع از حمل و نقل هم به صورت داخلی و هم به صورت بین‌المللی مادامی که جاده و راه خشکی وجود داشته باشد، حتی با ساده‌ترین وسایل حمل و نقل نیز امکان‌پذیر است.

در واقع در زمانی که اولین انواع وسایل نقلیه به کمک اختراع چرخ ایجاد شدند، به هدف انتقال بار و انسان بر روی سطح خشکی و زمین بودند و در نتیجه حمل و نقل زمینی قدمتی به طول تاریخ دارد.

طبیعتا با توسعه جاده‌­ها، ارتقا نوع وسایل نقلیه که می‌­توانست به کمک انواع چرخ حمل کالا و انسان را تسهیل بخشد ادامه پیدا کرد و به شکل کنونی آن در آمد.

اما دقیقا به دلیل همین پیشینه و قدمت تاریخی است که با وجود اینکه امروزه روش‌های متعددی برای حمل و نقل به وجود آمده‌اند، اما حمل و نقل زمینی همچنان بیشترین کاربرد را در جوامع ایفا می‌­کند.

حمل و نقل زمینی، زمانی که انواع وسایل نقلیه ایجاد شدند و نیز مسیرهای حرکتی متفاوتی برای آن‌­ها احداث و بهره­‌برداری شد، و نیز به لطف توسعه جاده‌­ها به عنوان روش حمل و نقل جاده­‌ای نیز معرفی شد.

به نحوی که در حال حاضر به لطف گستره استفاده از خدمات حمل و نقل زمینی که در سطح داخلی و بین المللی در جریان است، به این نقطه از توسعه رسیده است که برخی از افراد خدمات حمل و نقل جاده­‌ا‌ی و زمینی را به عنوان منبع اصلی درآمد خود انتخاب کرده‌­اند.

در نتیجه توسعه حمل و نقل زمینی نه تنها تنوع مشتریان را به همراه آورد، بلکه بازارهای کار متنوع و متفاوتی برای تعداد قابل توجهی از نیروی کار بی‌­تجربه تا متخصص نیز ایجاد نمود.

به نحوی که در حال حاضر مشتریان حمل و نقل زمینی نه تنها به افراد حقیقی بلکه موسسات و سازمان‌ها را نیز شامل شده و در مقابل از رانندگان تا پشتیبان‌­های سفرهای جاده‌­ای، شرکت‌­های تولید وسیله نقلیه، تولید قطعات یدکی، تعمیر وسایل نقلیه و همه و همه در این زنجیره جای گرفته‌­اند.

مشتریانی که نه تنها برای رفت‌ و آمد روزمره خود هستند، از این سرویس بهره می‌برند بلکه برای انتقال کالاها، محصولات، و مواد اولیه به بازارها و مشتریان خود نیز استفاده می‌کنند.

سابقه حمل و نقل زمینی در ایران

همانطور که اشاره شد، حمل و نقل زمینی قادر به انتقال هم افراد و مسافران مختلف به مقصد مورد نظر و هم ارسال کالاهای متنوع به مسیرهای دور و نزدیک است.

اصطلاحاتی که به حمل و نقل زمینی کالا اطلاق می‌شوند، می‌توانند در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار گیرند.

یکی از دسته‌بندی‌های اساسی در این زمینه، تقسیم بین حمل و نقل زمینی داخلی و خارجی است که امروزه به عنوان یکی از مهم‌ترین معیارها برای ارزیابی این سیستم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سابقه حمل و نقل زمینی در جهان

حمل و نقل زمینی به عنوان یک روش جابه‌جایی کالاها و افراد، در داخل کشورها و بین المللی به کار می‌رود.

ماشین‌های مورد استفاده برای حمل و نقل زمینی کالاها به تفاوت‌های نوع کالا و حجم آن بستگی دارد. از جمله ماشین‌های رایج می‌توان به کامیون، تریلی، و خاور اشاره کرد.

حال چنانچه مبدا و مقصد یک سفر، اعم از آن که هدف از سفر انتقال کالا و یا مسافر باشد، در داخل مرزهای یک کشور قرار داشته باشد، سفر از نوع داخلی خواهد بود اما چنانچه مبدا و مقصد در دو کشور متفاوت گسترش یافته باشند، با حمل زمینی بین المللی مواجه هستیم.

طبیعتا استفاده از حمل زمینی در مسیرهای داخلی، به دلیل کوتاه‌­تر بودن مسیر و نیز صرفه اقتصادی آن به نسبت روش حمل هوایی مورد عنایت بیشتری قرار دارد.

فراموش نکنیم که استفاده از حمل دریایی در داخل کشورها، جز در برخی از کشوهای خاص که آب‌­های داخلی بخش قابل توجهی از آن‌­ها را تشکیل می­ دهند، عملا غیر ممکن است.

در نتیجه در داخل ایران، برای انجام سفرهای باری یا مسافری با دو گزینه اصلی سفر زمینی یا هوایی مواجه هستیم که با توجه به سلامت و کیفیت ناوگان زمینی در مقابل ناوگان هوایی کشور، بدیهی است که انتخاب روش زمینی که مقرون به صرفه‌­تر نیز می‌­باشد، از عنایت و استقبال بیشتری برخوردار باشد.

سابقه حمل و نقل زمینی در جهان

استفاده از حمل و نقل زمینی در مسیرهای بین المللی نیز پیشینه تاریخی دارد.

از اولین و مهم‌­ترین جاده­‌های بین ­المللی می‌­توان به جاده ابریشم اشاره کرد که همچنان نیز مورد بهره­‌برداری قرار داشته و نقاط مهمی از قاره آسیا را به طریق زمینی به هم متصل کرده است.

سابقه حمل و نقل زمینی در جهان

همچنین باید اشاره شود که تقسیمات کشورها به شکل امروزی، در چند سده اخیر نمود پیدا کرد و پیش از آن بسیار از کشورهای امروزی در هم ترکیب بودند، در نتیجه برای دولت داخلی طبیعی بود که مسیرهای تردد را در نقاط مختلف از کشور خود فراهم آورد، امری که زمینه را برای توسعه جاده­‌های بین المللی امروزی تسهیل نمود.

همچنین، نباید فراموش حمل و نقل زمینی در حوزه بین‌المللی نقش بسیار مهمی دارد. این نوع حمل و نقل باعث ترکیب فرهنگ‌ها و اقتصادهای مختلف می‌شود و همچنین به تسهیل تجارت جهانی کمک می‌کند.

ارتباط مستقیم با دیگر وسایل حمل و نقل مانند دریایی و هوایی، سیستم حمل و نقل زمینی را به یک قطب اصلی در زنجیره حمل و نقل جهانی تبدیل کرده است.

بنابراین، این گستردگی در مشتریان حمل و نقل زمینی نه تنها نمایانگر اهمیت این صنعت است بلکه به تعاملات متنوع و پویای آن اشاره دارد که از تمامی اقشار و نهادها بهره‌مند می‌شود.

پس نه تنها استفاده از حمل و نقل زمینی در حمل و نقل بین المللی کالا و مسافر در حال حاضر مورد توجه قرار دارد بلکه روش انتقال قدیمی برای حمل انواع کالا و محصولات داخلی به بازارهای خارجی را تشکیل می‌­دهد و هیچ گاه از اهمیت آن کاسته نشده است.

مزایای حمل زمینی

حمل و نقل زمینی، همان­گونه که اشاره شد، به انتقال کالا و مسافر از طریق زمینی و جاده­‌ا‌ی گفته می‌­شود که قدیمی‌­ترین روش حمل و نقل و همچنان از محبوب‌­ترین روش­‌های انتقال است.

مزایای حمل زمینی

لیکن این حقیقت را همه ما به خوبی می‌دانیم که هر یک از روش‌های حمل و نقل، مزایا و معایب خاص خود را دارند و ادعا کردن به تنهایی بر اینکه یک روش به صورت کامل برتر است، ممکن نیست، در ادامه به مهم‌­ترین مزایای حمل و نقل زمینی نسبت به دیگر روش‌­های حمل و نقل می‌­پردازیم.

به طور کلی و پیش از ورود به جزئیات باید اشاره شود که حمل و نقل زمینی به دلیل هزینه‌های مقرون‌ به‌ صرفه، امنیت بیشتر، و توانایی جابه‌جایی کالاهای مختلف با ابعاد و وزن‌های متفاوت، همچنان به عنوان یکی از روش‌های حیاتی در تجارت جهانی شناخته می‌شود.

محبوبیت عمومی حمل و نقل زمینی بین گروه­‌های مختلف از مشتریان

موضوع مهمی که باعث شده حمل و نقل زمینی در جوامع جهانی به محبوبیت بی‌نظیری دست یابد، این است که با وجود ظهور روش‌های نوین مانند حمل و نقل هوایی، هنوز هم این روش قابلیت حفظ جایگاه خود را داشته و مورد ترجیح بسیاری از افراد و شرکت‌ها قرار گرفته است.

انعطاف پذیری در انتقال انواع کالا و مرسوله

امکان حمل بارهای خطرناک، حساس، یا نیازمند حفظ شرایط خاص (مثل دما و رطوبت) نیز از جمله ویژگی‌های حمل و نقل زمینی می‌باشد. این امکانات باعث می‌شوند تا کالاهایی که به شرایط خاصی نیاز دارند، به‌ طور موثر و ایمن انتقال یابند.

در اینجا باید اشاره کنیم که محدودیت­‌های انتقال کالا و مرسوله، یکی از دلایل مهمی است که فرستنده مرسوله را به انتخاب یک روش یا رد یک روش سوق می‌­دهد.

محدودیت‌­ها و ممنوعیت­‌ها نه تنها با توجه به قوانین داخلی وضع می‌­شوند، بلکه بسیاری از مقررات و کنوانسیون­‌های بین ­المللی نیز در این زمینه اظهار نظر می‌­نمایند.

در واقع کنوانسیون‌­های متعددی وجود دارند که به انواع کالای ممنوع از حمل و نقل، مجاز برای حمل و نقل و حمل و نقل مشروط می‌­پردازند.

مقررات به ویژه در بخش کالاهای حمل و نقل مشروط، به نحوی است که شرایط بسته‌بندی، بارگیری، شرایط وسیله نقلیه در حین حمل، تخلیه و انواع جزئیات دیگر را تعیین می‌­کنند تا انتقال مرسولات برای سلامت انسان، محیط زیست و دیگر گونه‌­های گیاهی و جانوری بی‌­آسیب یا با حداقل آسیب همراه شود.

و محدودیت‌­هایی که کنوانسیون‌­ها و قوانین مربوطه برای مرسولات در روش حمل زمینی قائل هستند، نسبت به دیگر روش‌­های حمل و نقل منعطف‌­تر هستند و به همین سبب این روش را توجه خوبی می‌­بخشند.

همچنین باید اشاره کنیم که حمل و نقل زمینی برای انتقال انواع کالاها اعم از سنگین و حجیم تا کالاهای کوچک و حساس قابلیت داشته و به عبارت دیگر، برخی کالاها از حیث ویژگی فیزیکی که دارند ناگزیر هستند که از روش حمل زمینی استفاده نمایند.

توسعه فناوری در حمل و نقل زمینی

توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل زمینی در کشورها، به‌ ویژه اتخاذ استانداردهای بین‌المللی در این زمینه، به بهبود کیفیت و کارایی این روش کمک کرده و اعتماد به آن را افزایش داده است.

همچنین، پیشرفت‌های تکنولوژی در حوزه وسایل نقلیه، مانند مشاهده و کنترل هوشمند و نظارت بهتر بر حمل و نقل، به بهبود کلان سیستم حمل و نقل زمینی کمک نموده و روند بهینه‌سازی را تسریع بخشیده است.

هزینه مقرون به صرفه

حمل و نقل زمینی نسبت به روش‌­های دیگر حمل و نقل و به ویژه حمل هوایی کالا و مرسوله، کاملا مقرون به صرفه است.

این ویژگی از عوامل مختلفی همچون سوخت وسیله نقلیه، عمر مفید وسیله نقلیه، هزینه وسایل و تجهیزات جانبی و نیز گنجایش وسیله نقلیه تاثیر می‌­پذیرد.

معایب و محدودیت‌­های حمل زمینی

حمل و نقل زمینی کالا و مرسوله با وجود آن که مزایای منحصر به فردی دارد که شاید مهم‌­ترین آن را بتوان در انتقال انواع مرسوله با قیمت اقتصادی جستجو کرد، لیکن طبیعتا با محدودیت‌­ها و چالش‌­هایی نیز دست و پنجه نرم می‌کنند.

مهم‌­ترین این محدودیت­‌ها را می‌­توان در موارد ذیل بیان کرد.

معایب و محدودیت‌­های حمل زمینی

حمل و نقل زمینی با مدت زمان بیشتری انجام می‌­شود

زمان مورد نیاز برای انجام حمل و نقل زمینی در داخل کشورها با استفاده از ماشین‌های سنگین باربری متفاوت است و معمولا حدود ۳ تا ۱۰ روز طول می‌کشد.

در نتیجه چنانچه زمان در حمل کالا و مرسوله برای ما از اهمیت حیاتی برخوردار باشد، انتخاب روش حمل زمینی چندان برای ما مناسب نخواهد بود.

در هر حال باید در نظر داشته باشید که انتقال زمینی کالا و مرسولات نه تنها از نظر انتخاب مسیر به جاده‌­های ساخته شده محدود هستند، بلکه ممکن است به دلیل شرایط جوی، طبیعی یا انسانی ناگزیر از تاخیر در حرکت، توقف یا حرکت با سرعت آهسته باشند.

و طبیعتا کلیه این عوامل بر سرعت انتقال کالا و مرسوله تاثیرگذار خواهد بود.

احتمال به خطر افتادن سلامت کالا و مرسوله

استفاده از حمل و نقل زمینی در مقیاس بین‌المللی نیز در حال حاضر بسیار متداول است. این روش حمل و نقل مشمول قوانینی مانند احراز هویت برای ثبت بار است.

با این وجود، اگر مسافت میان کشورها بسیار زیاد باشد و احتمال فاسد شدن یا از بین رفتن کالا وجود داشته باشد، یا اگر راه‌های آبی بین کشور فرستنده و گیرنده قابل دسترسی باشد، استفاده از روش‌های حمل و نقل دیگر مثل حمل و نقل هوایی و دریایی توصیه می‌شود.

البته در حال حاضر انواع وسایل نقلیه زمینی ایجاد شده‌­اند که قابلیت تامین شرایط محیطی مناسب برای کالا و مرسوله را دارا هستند لیکن همچنان به دلیل سرعت پایین حمل و نقل زمینی و مخاطرات جاده­‌ا‌ی، این احتمال وجود دارد که سلامت مرسوله به خطر افتد.

همچنین باید اشاره شود که در حمل و نقل زمینی، احتمال مقابله با حوادث انسانی، همچون سرقت یا ورود خسارت به محموله، قطع شدن مسیر حرکتی به دلیل اختلافات سیاسی بین کشورها، به خطر افتادن امنیت جاده بیشتر از دیگر روش‌­های حمل و نقل است که تماما به ریسک سفر زمینی می‌­افزاید.

شرایط حمل زمینی

منظور از شرایط حمل زمینی آن است که برای ارسال مرسوله و یا انتقال مسافر به طریق زمینی که مقدماتی باید فراهم باشد؟

یا به عبارت دیگر اگر قصد داشته باشیم که کالا و مرسوله‌­ای را به طریق زمینی در مسیرهای داخلی یا بین المللی منتقل نماییم، باید به چه نکاتی توجه نماییم و چه موضوعاتی را مدنظر قرار دهیم؟

طبیعتا اولین اقدامی که باید صورت پذیرد شامل انتخاب وسیله نقلیه مناسب و متناسب است که باید با توجه به نوع مرسوله انتخاب گردد.

همچنین انتخاب مسیر حرکت در درجه بعدی اهمیت قرار دارد. بسته‌­بندی مناسب مرسولات به نحوی که با ماهیت و فیزیک مرسوله، نوع وسیله نقلیه و مسیر حرکتی متناسب باشد، در مرحله بعدی قرار دارد.

به عبارت دیگر شرایط حمل مناسب در حمل و نقل زمینی، شامل کلیه مراحل از انتخاب وسیله نقلیه و مسیر حرکتی تا بسته‌­بندی، بارگیری، حرکت و تخلیه مرسوله و نیز تشریفات ترخیص از گمرکات است.

انواع وسایل در حمل و نقل زمینی

انواع وسایل حمل و نقل زمینی

حتما خودتان بهتر می‌دانید که آشنایی با انواع وسایل حمل و نقل زمینی شما را در انتخاب بهتر و دقیق‌تر برای انتقال کالا راهنمایی می‌کند. در این بخش با کاربرد وسایل نقلیه زیر در حمل و نقل بین‌المللی آشنا می‌شوید:

  • وانت بار و وانت نیسان
  • خاور
  • کامیون‌های تک محور و جفت محور
  • تریلی‌ها
  • کشنده‌ها
  • ماشین‌های حمل بار یخچال‌دار
  • ماشین‌های حمل بار مسقف
  • ماشین‌های حمل بار کفی
  • ماشین حمل بار مخصوص مایعات
  • میکسرها
  • کمپرسی‌ها

همانطور که پیش از این اشاره شد، حمل و نقل زمینی به معنای آن است که مرسوله از مبدا تا نقطه مقصد به طریق وسایل حمل و نقل زمینی و از طریق جاده­‌های داخلی یا بین المللی منتقل گردد.

در این سفر اهمیتی ندارد که مرسوله از یک وسیله نقلیه به وسیله نقلیه دیگر جابه­‌جا شود و یا آن که کل مسیر با یک وسیله نقلیه واحد طی شده باشد، با این حال مهم است که کلیه وسایل نقلیه از نوع زمینی و جاده­‌ای باشد.

همچنین جالب است که بدانید که وسایل نقلیه زمینی از نظر گنجایش و یا ماهیت مرسوله­‌ای که می‌­توانند حمل نمایند به انواع مختلفی تقسیم می‌­شوند که در ادامه هر کدام را معرفی خواهیم کرد.

وسایل حمل و نقل جاده‌­ای به عنوان اصلی‌­تری بخش از حمل و نقل زمینی، به وسایل نقلیه‌­ای گفته می­‌شود که لاستیک داشته و در سطح جاده­‌های داخلی و بین‌­المللی حرکت می­‌کنند.

این وسایل را از حیث ظرفیت و نوع محموله قابل حمل به موارد ذیل تقسیم می‌­شوند.

وانت بار و وانت نیسان

وانت بار و وانت نیسان از اولین انواع وسیله حمل و نقل زمینی هستند. البته این اتومبیل­‌ها معمولا برای حمل و نقل داخلی مورد استفاده قرار می‌­گیرند زیرا حداکثر ظرفیت گنجایش آن 2 تن است.

استفاده دیگر این وانت‌­ها را می‌­توان در انتقال دادن مرسولات از نقاط مختلف به محل بارگیری بر روی وسیله نقلیه بین‌­المللی جستجو کرد.

خاور

خاورها نیز از جمله وسایل نقلیه زمینی هستند که برای انتقال مرسولات سبک و تا حداکثر 4 تن مورد استفاده قرار می‌­گیرند.

خاورها به نسبت وانت بار و نیسان از این امتیاز برخوردارند که محفظه اختصاصی برای حمل بار دارند و در نتیجه می‌­تواند بسته­‌های متعدد از مرسولات را به نحوی که نسبت به تغییرات جوی پایدار باشند، منتقل نمایند.

کامیون تک محور و جفت محور

کامیون‌­ها در انواع تک محور و جفت محور وجود دارند که تفاوت آن­‌ها در حجم و گنجایش آن­ هاست. در واقع کامیون‌­های تک محور برای حمل و نقل بار تا 5 تن و کامیون­‌های جفت محور برای انتقال مرسوله تا 10 تن مناسب هستند.

کامیون­‌ها انتخاب مناسبی در جابه­‌جایی وسایل و محموله­‌های خانگی به ویژه در زمان اثاث کشی هستند.

انواع تریلی

تریلی­‌ها دیگر انواع وسایل نقلیه زمینی هستند که به ویژه در انتقال مرسولات در حمل و نقل جاده‌­ای و ترانزیت مورد عنایت قرار دارند.

تریلی­‌ها گنجایش بارهای حجیم و سنگین را دارا بوده و نیز از مرسوله‌­ای که حمل می‌­کنند به وسیله چادر برزنت محافظت می­‌کنند.

ویژگی فیزیکی تریلی­‌ها در محافظت از مرسولات به میزان کامیون‌­های محفظه‌دار نیست لیکن قدرت حمل حجم‌­های زیاد و بارهای سنگین را داراست و به همین سبب مورد توجه قرار دارد.

انواع وسایل حمل و نقل زمینی

کشنده

کشنده­‌ها از این نظر اهمیت دارند که می‌­توانند موتور محرکه انواع تریلی­‌ها و یدک­ها را فراهم نمایند و به همین دلیل انعطاف پذیری بیشتری دارند.

در واقع کشنده­‌ها که به آن‌­ها کله اسب هم گفته می‌­شود، سیستم محرک‌ه­ای هستند که محفظه بار به آن متصل می‌­شود.

برای مثال کانتینرهای استاندارد که یکی از مرسوم‌­ترین روش ­های حمل و نقل کالا و مرسوله است، می‌­تواند به کشنده متصل شده و به این طریق حمل گردد.

ماشین‌­های حمل بار یخچال‌­دار

از مهم‌­ترین گروه­‌های وسایل نقلیه زمینی که امکان انتقال طیف قابل توجهی از انواع مواد غذایی، مواد دارویی و بهداشتی را فراهم ساخته است، ماشین حمل بار یخچال‌­دار است.

در واقع این ماشین‌­ها برای حمل مرسولاتی که به دمای خنک یا محیط با شرایط فیزیکی و رطوبتی خاصی نیاز دارند مناسب هستند. به همین سبب نیز مشتری و جایگاه ویژه‌­ای دارند.

ماشین‌­های حمل بار مسقف

ماشین‌­های حمل بار مسقف می‌­توانند حجم­ زیادی بار و مرسوله را در خود جای داده و به کمک شرایط فیزیکی این ماشین‌­ها، از آسیب‌­های محیطی حفظ نمایند.

البته با وجود اینکه این ماشین­‌ها در ابعاد مختلف تولید می‌­شوند اما قدرت کشنده بارهای سنگین را ندارند.

ماشین­‌های حمل بار کفی

ماشین­‌های حمل بار کفی می‌­توانند تا 30 تن بار را در یک مرتبه سفر جابه­‌جا کنند و به همین دلیل نیز گزینه بسیار مناسبی برای حمل انواع بارهای سنگین، بزرگ و طولانی هستند.

برای مثال انواع خودرو یا تیرآهن­‌ها را می­توان با این نوع از وسیله نقلیه جابه­‌جا کرد.

لیکن این نوع ماشین، از مرسوله در مقابل تغییرات محیطی و جوی محافظت نمی‌­کند.

ماشین حمل بار مایعات

ماشین‌های حمل بار مایعات همان­طور که از نام آن به دست می‌­آید قابلیت حمل انواع مایعات را در مخازن ویژه دارا هستند. لیکن حفظ بهداشت مخازن و کیفیت مرسوله مقرر می‌­دارد که

  • اولا فیزیک و مکانیک ماشین با نوع مایع در حال انتقال مطابقت داشته باشد
  • ثانیا برای نظافت مخزن با رعایت شرایط و آیین‌­نامه­‌های بهداشت اقدام گردد.

به عبارت دیگر نمی‌­توان انواع مایعات را با یک ماشین منتقل ساخت بلکه زمانی که خودرو به یک نوع از مایعات اختصاص داده شد، تغییر نوع مرسوله آسان نخواهد بود و در برخی مواقع غیر ممکن می‌­شود.

ماشین­‌های میکسر

انواع مرسولاتی که با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی آن‌­ها نباید ثابت باقی بمانند، به کمک ماشین‌­های میکسر جابه‌­جا می‌­شوند.

برای مثال انواع مواد ساختمان‌­سازی همچون سیمان و بتن که نیاز دارند در حین حمل نیز دائما در تحرک باشند، قابل حمل با ماشین­‌های میکسر هستند.

ماشین‌­ها کمپرسی

حمل و نقل فله‌­ای برای بسیار از کالا و مرسولات بهترین گزینه از هر دو حیث اقتصادی و مطابقت با ماهیت کالا است.

این قبیل از مرسولات را می‌­توان با ماشین­‌های کمپرسی جابه‌­جا کرد که به قدرت تخلیه و مرتفع کردن محفظه مرسوله را دارا هستند. در نتیجه تخلیه بار با سهولت بیشتری انجام می‌­گیرد.

انواع بار در حمل و نقل زمینی

انواع بار در حمل و نقل زمینی

باید بدانیم که با توجه به ماهیت بار و یا شرایط فیزیکی آن، نحوه حمل و نقل، نوع وسیله نقلیه و نیز مسیر منتخب دستخوش تغییر می‌­شود.

پس در این فصل قصد داریم انواع بارهایی که در حمل و نقل زمینی جابه‌­جا می­‌شوند و ویژگی‌­های هر کدام را برشماریم.

انواع بار در حمل و نقل زمینی با احتساب ماهیت بار

منظور از ماهیت بار شامل جنس بار در حال ارسال و شرایط مقرر برای نگهداری و حفظ سلامت و کیفیت آن است.

توضیح آن که ممکن است مرسوله در حال انتقال شامل مواد غذایی، بهداشتی و دارویی یا شامل انواع دستگاه‌­ها باشد، طبیعتا نمی‌­توان با هر نوعی از مرسوله به یک شکل رفتار کرد.

انواع بار با احتساب ماهیت بار

مهم‌­ترین تقسیم‌­بندی­‌هایی که با توجه به ماهیت بار در حال ارسال می‌­توانیم قائل شویم شامل موارد ذیل است:

مرسولات بهداشتی و دارویی

این نوع از مرسولات نه تنها از نظر بسته‌­بندی باید متناسب با شرایط مرسوله باشند به نحوی که بارگیری، حمل و تخلیه آن‌­ها آسیبی به سلامت و کیفیت کالا وارد نسازد، بلکه شرایط نگهداری خاصی از نظر دما و رطوبت نیاز دارند و احتمالا حداکثر مدت زمانی که می‌­توانند در مسیر انتقال قرار داشته باشند نیز متفاوت است.

کلیه این نکات باید توسط متصدی حمل و کارشناس کنترل کیفیت بررسی و پیش از بارگیری و انتقال مرسوله مورد توجه قرار گیرد.

مرسولات غذایی

مرسولات غذایی که می‌­تواند انواع میوه­ و گیاهان تا غذاهای آماده و نیمه آماده و یا حتی محصولات دامی را شامل شود، با توجه به نوع و خواص فیزیکی و شیمیایی مرسوله باید به نحوی نگهداری و منتقل شوند که نه تنها سلامت آن‌­ها حفظ شود بلکه کیفیت محصول نیز به مخاطره نیفتد.

برای مثال در برخی از مرسولات غذایی ضروری است که از ماشین‌­های یخچال­‌دار استفاده شود حال آن که در برخی دیگر از انواع مرسولات باید با محفظه‌­ای که محیط را خشک یا مرطوب نگه دارند، ماده غذایی را منتقل نمود. یا حتی ممکن است که ماده غذایی مایع باشد که در نتیجه تنها از طریق وسایل حمل و نقل مخزن­‌دار قابل انتقال باشد.

دیگر انواع مرسولات

معمولا کالا و مرسولاتی که در گروه‌­های فوق نگنجند، شرایط خاص یا ویژگی منحصر به فردی ندارند. لیکن در برخی از مصادیق ممکن است که دما یا رطوبت محیط اهمیت داشته باشد.

همچنین مدت زمان حمل ممکن است که بر کیفیت مرسوله تاثیر گذارد، و یا مسیر حمل و نقل که انتخاب شده است.

در هر حال در هر مورد باید با توجه به ویژگی‌­های مرسوله اقدام گردد.

انواع بار در حمل و نقل زمینی با احتساب فیزیک بار

انواع مرسولات با توجه به ویژگی‌­های فیزیکی آن، به مرسولات سبک، متوسط، سنگین و فوق سنگین تقسیم می‌­شود. جالب است که بدانید در اصطلاحات حمل و نقل بین‌المللی از اصطلاح وزن حجمی استفاده می‌­شود که جایگزین وزن واقعی مرسوله است.

انواع بار در حمل و نقل زمینی با احتساب فیزیک بار

در وزن حجمی، آنچه که ملاک قرار می‌­گیرد متاثر از هر دو حجم مرسوله و وزن آن است، حال آن که وزن واقعی، تنها به وزن فیزیکی مرسوله توجه دارد.

وزن حجمی از آن حیث مهم است که انتقال کالا با وسیله نقلیه، به هر دو حجم و وزن آن بستگی دارد. زیرا

  • اولا باید بتوان مرسوله را در یک وسیله نقلیه جای داد
  • و ثانیا وسیله نقلیه باید قدرت کشنده کافی برای انتقال آن داشته باشد.

پس زمانی که مرسولات کوچک متعدد به وسیله تنها یک ماشین یا وسیله نقلیه جابه‌جا می­شود، ضروری است که گنجایش ماشین حمل و نقل همان قدر در نظر گرفته شود که قدرت کشنده آن.

با توجه به ویژگی‌­هایی که بیان شد به دست می‌­آید که تقسیم‌­بندی مرسولات به سبک، سنگین و متوسط اصولا به وزن حجمی آن‌­ها باز می‌­گردد. نکته‌­ای که هم در انتخاب نوع وسیله نقلیه و هم در تعیین هزینه نهایی حمل و نقل موثر واقع می‌­شود.

هزینه حمل و نقل زمینی

هزینه حمل و نقل زمینی بین المللی

حتما برای شما هم مهم است که بدانید هزینه حمل و نقل زمینی بین‌المللی چگونه محاسبه می‌شود.

خبر خوب این است که در این بخش به صورت کامل هزینه‌های حمل زمینی را پوشش می‌دهیم.

هزینه‌­های حمل در مسیر داخل کشور تا خروج

طبیعتا خروج مرسوله از کشور در گرو آن است که نخست مرسوله تا نقطه مرزی حمل شود. حال چنانچه مرسوله در نقطه‌­ای دور از مرز به شرکت حمل و نقل تحویل داده شده باشد، سفر داخلی که مرسوله باید متحمل شود تا برای سفر بین ­المللی خود آماده شود، یک عامل موثر در هزینه است.

در واقع مسافت بین نقطه تحویل تا مرزی که مرسوله قرار است از طریق آن از کشور خارج شود باید به عنوان بخشی از حمل و نقل محاسبه و هزینه آن توسط فرستنده تامین شود.

هزینه کانتینر

ارسال محمولات از طریق کانتینری، که مرسوله در داخل کانتینر جای گرفته و سپس کانتینر به کمک انواع کشنده­‌ها منتقل می‌­شود، یکی از رایج­‌ترین روش‌­های حمل و نقل به ویژه در حمل و نقل بین‌­المللی است.

در این روش، بخشی از کانتینر که به مرسوله شما اختصاص داده می‌­شود طبیعتا با هزینه‌­ای به عنوان اجاره کانتینر همراه است که باید پرداخت شود.

حال چنانچه کل کانتینر را در اختیار خود داشته باشید باید هزینه اجاره کل کانتینر را بپردازید یا اگر تنها بخشی از آن به شما اختصاص داده شده باشد، به نسبت همان میزان، هزینه از شما مطالبه خواهد شد.

هزینه بسته‌­بندی مرسوله

بسته‌­بندی مرسولات به نحوی که با توجه به شرایط فیزیکی مرسوله، آن را در مقابل انواع آسیب‌­ها و تغییرات در حین بارگیری، حمل و تخلیه مقاوم سازد از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.

بسته‌­بندی مرسوله باید با توجه به نوع آن انجام شود، اما یک بسته‌­بندی استاندارد اصولا مرسوله را از سه طرف محصور کرده و در مقابل فشار و ضربه مقاوم سازی می‌نماید.

طبیعتا فرستنده مرسوله می‌­تواند آن را شخصا بسته‌­بندی کرده و یا از خدمات شرکت‌های ثالث بهره­ ببرد، لیکن چنانچه این مرحله را به شرکت حمل و نقل بسپارید، باید هزینه آن را به عنوان بخشی از هزینه نهایی حمل و نقل پرداخت نمایید.

هزینه حمل و نقل زمینی بین المللی

هزینه بارگیری مرسوله

بارگیری مرسوله به معنای آن است که محموله و بار را از محل قرارگیری به روی وسیله نقلیه منتقل سازید. بارگیری با توجه به ماهیت و وزن و اندازه مرسوله و نوع وسیله نقلیه منتخب انجام می­‌شود.

برای مثال ممکن است که بارگیری به وسیله ابزار و تجهیزات اتوماتیک و یا به کمک نیروی انسانی انجام شود. همچنین بارگیری محموله فله‌ای از بارگیری کانتینر متفاوت است، یا در بارگیری مرسوله مایع از تجهیزات متفاوتی نسبت به بارگیری خودرو بهر گرفته می‌­شود.

در هر حال چنانچه مرحله بارگیری را به شرکت حمل و نقل بسپارید، باید از عهده هزینه آن برآیید.

هزینه ترخیص مرسوله از گمرک مبدا

ترخیص مرسوله از گمرک مبدا به معنای آن است که مرسوله اجازه خروج از خاک کشور مبدا را پیدا کند. ترخیص از گمرک اتفاقا یکی از مهم‌­ترین گام­ها در صادرات کالا و از جمله تخصصی‌­ترین اقدامات است.

اهمیت این مرحله به میزانی است که حق العملکاری گمرکی به عنوان یک شغل که ویژگی تجاری دارد در قانون تجارت ایران به رسمیت شناخته شده است.

مراحل و تشریفات ترخیص از گمرکات، در هر کشوری متفاوت است و نیز مدارک و هزینه­‌های مختلفی نیز به همراه دارد، چنانچه این مرحله از نظر زمانی به طول انجامد، می‌تواند تحویل نهایی مرسوله را با تاخیر همراه سازد که ممکن است به عنوان تقصیر و مسئولیت متصدی حمل و نقل شناخته شود.

در هر صورت چنانچه مرحله ترخیص از گمرک به شرکت متصدی حمل و نقل سپرده شده باشد، طبیعی است که شرکت یاد شده هزینه ترخیص از گمرک را از شما مطالبه خواهد کرد.

هزینه حمل و نقل بین‌­المللی مرسوله

مرحله­‌ای که مرسوله عملا در حال انتقال از کشور مبدا تا کشور مقصد بوده و از مسیرهای بین المللی جهت حمل کالا استفاده می‌­نماید، شاید اصلی‌­ترین مسئولیت شرکت متصدی حمل و نقل باشد.

به عبارت دیگر، ممکن است که شما بخش‌­های دیگر از مواردی که تا الان مطرح شد را راسا به عهده بگیرید یا به شرکت‌­های ثالث بسپارید، اما حمل بین المللی مرسوله از نقطه مبدا تا مقصد، قطعا مسئولیت و وظیفه متصدی حمل و نقل است و طبیعتا هزینه آن جز مهم‌­ترین عوامل موثر در قیمت نهایی است.

هزینه این مرحله متاثر است از مسافت بین مبدا و مقصد، شرایط محیطی و فیزیکی مسیر منتخب و برخی عوامل دیگر همچون تعهدات مازادی مثل بیمه کردن مرسوله، یا تضمین تعهد برای تحویل سالم و به موقع مرسوله.

هزینه ترخیص مرسوله از گمرک مقصد

گمرکات که مرزهای همه کشورها مستقر هستند، از یک سو به خروج از کشور توجه داشته و اجازه خروج از کشور را به مرسولات و نیز مسافران می‌­دهند و از سوی دیگر به ورودی‌­های کشور می‌­پردازند.

در واقع اجازه ورود گرفتن به خاک یک کشور، مشروط است به این که گمرک آن کشور در مرز ورودی، مجوز ورود به شما بدهد که به عنوان ترخیص از گمرک شناخته می­‌شود.

قطعا شما این حق را دارید که انجام تشریفات ترخیص را به کارشناسان محلی یا اشخاص ثالث بسپارید و یا از خدمات شرکت متصدی حمل و نقل بهره ببرید.

در حالت دوم، باید هزینه ترخیص از گمرک به همراه عوارض پرداخت شده توسط متصدی حمل و نقل را بپردازید.

هزینه تخلیه مرسوله در مقصد

تخلیه مرسوله نقطه مقابل بارگیری مرسوله و به معنای خارج کردن مرسوله از روی وسیله نقلیه به محل نگهداری یا حمل داخلی است.

تخلیه مرسوله نیز با توجه به نوع، حجم و ماهیت مرسوله و وسیله نقلیه ممکن است که از وسایل و تجهیزات مختلف کمک بگیرد و یا به وسیله نیروی انسانی انجام شود.

در هر حال چنانچه تخلیه مرسوله نیز به متصدی حمل سپرده شده باشد، باید هزینه آن را محاسبه و در شمار هزینه نهایی حمل و نقل پرداخت نمایید.

قوانین حمل و نقل زمینی

قوانین حمل و نقل زمینی

برخی از نکات مهمی که در این بخش می‌اموزید عبارتند از:

  • قوانین حمل و نقل زمینی در بخش قوانین ملی
  • قوانین حمل و نقل زمینی در بخش قوانین بین المللی
  • قانون کنوانسیون TIR
  • کنوانسیون CMR

قوانین ملی حمل و نقل زمینی

منظور از قوانین ملی مجموعه مقررات، آیین‌نامه‌­ها و قوانینی است که تنها در داخل مرزهای یک کشور مستقر هستند لیکن برای آنچه که در داخل خاک آن کشور اتفاق می‌افتد، باید مورد احترام و پیروی قرار گیرند.

اولین قانون ملی که در حمل و نقل­‌های بین ­المللی باید مورد توجه قرار گیرد، قانون گمرکات آن کشور است.

توضیح آن که قانون گمرکات هر کشور نه تنها تشریفات و هزینه­‌های ترخیص از کشور و ورود به کشور را تعیین می‌­کنند بلکه مقرراتی که به صرف عبور از خاک کشور باز‌می‌گردند را نیز تعیین تکلیف می‌­کنند.

برای مثال مطابق با قوانین ایران، نه تنها واردات و صادرات برخی از کالاها همچون مشروبات الکلی ممنوع هستند، بلکه حتی ترانزیت این کالاها نیز مجاز نمی‌­باشد.

همچنین نحوه صدور برخی از اسناد همچون بارنامه‌­ها، تعداد نسخ بارنامه و تشریفات آن­‌ها در هر کشوری ممکن است تفاوت‌­هایی داشته باشد که کمترین این تفاوت در لزوم به احترام به زبان ملی آن کشور خواهد بود.

قوانین حمل و نقل زمینی

قوانین بین المللی حمل و نقل زمینی

قوانین بین المللی شامل برخی مقررات و کنوانسیون­‌هایی است که مورد پذیرش و احترام بیش از یک کشور قرار داشته باشد.

محتوای این بخش به مقرراتی اشاره دارد که مورد احترام کشورهای متعدد بوده و در نتیجه می­‌تواند کیفیت خدمات بین ­المللی همچون حمل بین المللی کالا و مرسوله را تامین نماید.

در ادامه مهم‌­ترین قوانین و کنوانسیون­‌های مربوط به حمل و نقل بین المللی زمینی را معرفی می‌­کنیم.

قانون کنوانسیون TIR

این کنوانسیون به یکی از مهم‌­ترین مدارکی که برای ترانزیت کالا ضروری بوده و باید توسط کشور مبدا صادر شود اشاره دارد.

در این سند کلیه اطلاعات مربوط به بار قید می‌­گردد. علاوه بر توضیحات مربوط به مرسوله، مشخصات وسیله نقلیه نیز در این سند قید می‌­گردد.

استفاده از این سند برای راننده دسترسی راحت‌­تر و خروج سهل‌­تری را در مرزهای کشورهای مختلف فراهم می‌­آورد به نحوی که بازرسی‌­های گمرکی متعدد نیاز نباشد.

البته حتی با وجود این سند نیز ممکن است که محموله بازرسی شود اما این امر در صورتی است که راننده یا محموله مشکوک باشند.

کنوانسیون CMR

کنوانسیون مذکور برای مدیریت روابط اشخاص دخیل در حمل و نقل کالا و مرسوله از نقطه مبدا تا مقصد، شامل شرکت متصدی حمل و نقل، فرستنده کالا و گیرنده کالا به تصویب رسیده است.

در واقع این سند توانسته منافع کلیه اشخاص درگیر در این پروسه را به نحو شایسته‌­ای تامین نماید.

برای مثال مسئولیت‌­هایی که شرکت باربری لزوما باید به عهده بگیرد در این کنوانسیون قید شده است، مواردی همچون پرداخت خسارت در صورت ورود آسیب به مرسوله یا تاخیر در تحویل مرسوله.

حدود مقررات این کنوانسیون، نیازها و تعهدات شرکت‌­های بیمه را تسهیل نموده است.

قانون کنوانسیون بار‌های خطرناک ADR

از مهم‌­ترین اسناد بین المللی که به انتقال کالا و مرسولات باز‌می‌­گردد می‌­توان به کنوانسیون بارهای خطرناک اشاره کرد.

زیرا در این سند انواع بارها به عنوان مجاز برای انتقال، ممنوع در انتقال و انتقال مشروط تقسیم‌بندی می­‌شوند.

در نتیجه این کنوانسیون، شرایط و مقرراتی که باید برای بسته‌­بندی، بارگیری، حمل و تخلیه انواع مرسولات رعایت شود تا حمل ایمن و سلامت مرسوله، هم نسبت به خود مرسوله و هم نسبت به افراد دخلی و محیط زیست رعایت شود، تعیین تکلیف شده است.

قانون ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی ECO

این قانون به ترانزیت تجاری سازمان همکاری اقتصادی بین کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه مورد استفاده قرار گرفت و در حال حاضر، بیشتر از 10 کشور از آن تبعیت می‌نمایند. در نتیجه این سند برای حمل و نقل منطقه‌­ای بین ایران و کشورهای دیگر که عضو اتحادیه هستند اهمیت خاصی دارد.

برای مثال مطابق با این قانون، حمل و نقل کالا بین کشورهای عضو نیاز به پرداخت عوارض گمرکی ندارد و نیز مشمول بازرسی گمرکی قرار نمی‌­گیرند مگر آن که راننده یا محموله مشکوک باشد.

مراحل حمل و نقل زمینی

مراحل حمل و نقل زمینی

به طور کلی مراحل حمل و نقل زمینی در ۸ گام خلاصه می‌شود:

  • تحویل مرسوله به متصدی
  • بسته‌بندی مرسوله
  • بارگیری مرسوله
  • ترخیص مرسوله از گمرک مبدا
  • حمل مرسوله از مبدا به مقصد
  • ترخیص مرسوله از گمرک مقصد
  • تحویل بار به گیرنده

این فصل را به دقت بخوانید.

گام ۱‌: تحویل مرسوله به متصدی حمل

متصدی حمل یا در واقع شخصی که به نمایندگی از شرکت حمل و نقل وظیفه دریافت مرسوله و ادامه فرآیند انتقال و حمل مرسوله را بر عهده دارد، شخصی است که شما باید مرسوله خود را به وی تحویل نمایید.

گام ۱‌: تحویل مرسوله به متصدی حمل

تحویل به متصدی حمل، با توجه به شرکت مورد قرارداد شما و خدماتی که در نظر گرفته‌­اید، می‌­تواند در محل مقرر شما یا شرکت حمل و نقل صورت گیرد، اما در هر حال مرسوله برای ادامه فرآیند ارسال، باید به متصدی تحویل گردد.

گام ۲: بسته‌­بندی مرسوله

بسته‌­بندی مرسوله، همانطور که پیش از این اشاره کردیم، یکی از مهم‌­ترین اقداماتی است که سلامت و امنیت کالا را در کلیه مراحل تامین می‌­نماید.

گام ۲: بسته‌­بندی مرسوله

همچنین اشاره شد که بسته‌بندی را می‌­توانید شخصا عهده‌­دار شوید، از شرکت‌­های بسته­‌بندی کمک بگیرید و یا به متصدی حمل بسپارید. اما در هر حال مرسوله پیش از ترخیص و بارگیری باید به نحو مناسب بسته‌­بندی شده باشد.

گام ۳: بارگیری مرسوله بر روی وسیله نقلیه

بارگیری مرسولات که شامل انتقال آن­‌ها به وسیله نقلیه منتخب و آماده‌سازی شرایط جهت ارسال محموله است، مرحله‌­ا‌ی است که

  • اولا مرسوله شما را به وسیله نقلیه منتقل می‌­سازد
  • و ثانیا موقعیت مرسوله را بر روی وسیله نقلیه مستقر و مطمئن می‌­نماید.

گام ۳: بارگیری مرسوله بر روی وسیله نقلیه

این مرحله نیز پیش از حمل مرسوله باید انجام شود و از اهمیت خاصی برخوردار است. البته که بارگیری ممکن است توسط شخص ثالث یا متصدی حمل انجام شود و شیوه بارگیری به نوع مرسوله و وسیله نقلیه بستگی دارد.

گام ۴: ترخیص مرسوله از گمرک مبدا

ترخیص مرسولات از گمرک مبدا که اجازه خروج آن از کشور را صادر می‌­نماید، گامی است که هر مرسوله بین‌­المللی باید آن را طی نماید.

گام ۴: ترخیص مرسوله از گمرک مبدا

در این مرحله هزینه ترخیص از گمرک پرداخت می‌­شود و اجازه خروج به وسیله نقلیه، مطابق با اسناد و مدارک ارائه شده داده می­‌شود تا سفر بین ­المللی مرسوله آغاز گردد.

گام ۵: حمل مرسوله از نقطه مبدا تا مقصد

حمل مرسولات زمینی در حمل و نقل بین المللی، به طریق انتقال جاده­‌ای مرسوله از نقطه مبدا تا مقصد انجام می‌­گیرد.

این مرحله که ممکن است تا چندین روز به طول انجامد، به مجموعه سفر زمینی گفته می‌­شود که می­تواند با یک وسیله نقلیه و یا چند وسیله نقلیه انجام گیرد.

حمل مرسوله از نقطه مبدا تا مقصد

این مرحله قلب انتقال مرسولات است و طبیعتا اصلی‌­ترین تعهد شرکت متصدی حمل و نقل نیز می‌­باشد.

گام ۶: ترخیص مرسوله در گمرک مقصد

مرسوله پیش از آن که بتواند به خاک کشور مقصد ورود نماید، ضروری است که گمرک آن کشور اجازه ورود دریافت نماید.

این مرحله با توجه به قوانین گمرکی هر کشور تفاوت‌­هایی دارد اما همچنین برخی از مقررات بین ­المللی نیز بر این مرحله حاکم است.

گام ۶: ترخیص مرسوله در گمرک مقصد

هزینه ورود به کشور که به عنوان عوارض واردات مطالبه می‌­شود و نیز مدارک و اسنادی که باید تهیه و تحویل گردد، تماما در این مرحله انجام می‌­گیرند و به دلیل تفاوت­‌های قوانین داخلی است که پیشنهاد می‌­گردد از خدمات شرکت‌های حمل و نقل و یا کارشناسان محلی همان کشور کمک گرفته شود.

گام ۷: تخلیه مرسوله

تخلیه مرسوله مرحله‌­ای است که محموله و کالا را از وسیله نقلیه به روی زمین یا وسیله نقلیه بعدی منتقل می‌­سازد.

در بسیاری از ترم‌­های قراردادی، تخلیه محموله، نقطه‌­ای است که تعهدات متصدی حمل و نقل خاتمه یافته و ریسک محموله به گیرنده منتقل می‌­گردد.

گام ۷: تخلیه مرسوله

تخلیه نیز همچون بارگیری با توجه به نوع و ماهیت محموله و وسیله نقلیه، می‌­تواند با انواع تجهیزات یا نیروی انسانی انجام شود و نیز می‌­تواند توجه شرکت حمل و نقل یا شرکت ثالث صورت پذیرد.

گام ۸: تحویل مرسوله به گیرنده

تحویل مرسوله به گیرنده با توجه به توافقات طرفین می‌­تواند پیش از تخلیه، پس از تخلیه یا حتی پیش از ترخیص از گمرک انجام شود.

گام آخر: تحویل مرسوله به گیرنده

همچنین ممکن است که تحویل مرسوله به گیرنده، در مقصدی مجزا از محل تخلیه و ترخیص بوده باشد و در مقصد نهایی انجام گیرد.

این مرحله شامل تعهدات و وظایف و حقوق هر یک از طرفین، با توجه به قرارداد فی‌­مابین تعیین تکلیف می‌­گردد.

مدارک لازم

مدارک لازم

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در حمل و نقل بین المللی زمینی باید بیاموزید؛ شناخت مدارک لازم است.

بنابراین در ادامه انواع مدارک و اسنادی که برای حمل کالا و مرسولات زمینی بین‌­المللی لازم هستند را معرفی می­‌کنیم.

مدارک لازم جهت صدور بارنامه

بارنامه (که به آن BOL یا BL می‌گویند که مخفف کلمه Bill Of Landing است) در واقع قرارداد بین شرکت حمل و نقل و نقل و حمل کننده بار است اما برای فرستنده و گیرنده بار نیز تبعاتی به همراه دارد.

در بارنامه کلیه اطلاعات مربوط به بار، وسیله نقلیه، مبدا و مقصد، مسیر منتخب و فرستنده و گیرنده درج می‌­گردد.

برای دریافت بارنامه حداقل مدارکی که باید ارائه شود شامل اسناد هویتی فرستنده، اسناد تایید گواهی و کیفیت، سلامت، حجم و وزن مرسوله و نیز مدارک تکمیلی است که با توجه به نوع بار، روش ارسال، کشور فرستنده و نیز تعهدات هر یک از طرفین باید تحویل گردد.

مدارک لازم جهت ترخیص از گمرک

ترخیص از گمرک، اعم از آن که گمرک کشور فرستنده مدنظر ما باشد یا گمرکات کشور گیرنده، مرحله­‌ای است که حمل و نقل بین المللی را معنا می‌­بخشد.

اما باید اشاره کنیم که ترخیص از گمرک نیازمند ارائه مدارک و نیز پرداخت هزینه و عوارض است.

البته گمرکات کشورهای واسطه، چنانچه محموله تحت شمول قوانین بین المللی از معافیت از عوارض و بازرسی باشند، در این زمینه نقشی نخواهند داشت اما گمرک مبدا و مقصد حتما باید مدنظر قرار گیرند.

مدارک لازم

با توجه به اینکه قوانین گمرکی در کشورهای مختلف متفاوت است و نیز به صورت دوره‌ای تغییر پیدا می‌­کنند، در هر زمان باید با توجه به مقررات جاری همان کشور تعیین تکلیف کنیم.

اما برای مثال در ترخیص بارهای ورودی به ایران، لازم است که خوداظهاری بار انجام شده باشد، مالیات بر واردات پرداخت شده باشد، اسناد هویتی گیرنده بار، بارنامه، اسناد تاییدیه مالکیت تحویل شده باشد تا اجازه خروج از انبار گمرک صادر شود.

در دریافت اجازه خروج از کشور نیز، حداقل مدارک شامل بارنامه، مشخصات بار، اسناد هویتی مالک، اسناد پرداخت عوارض خروج هستند.

مدارک لازم جهت تحویل مرسوله

تحویل مرسوله اصولا به هر شخصی که بارنامه را در اختیار داشته باشد انجام می‌­شود. تحویل مرسوله به گیرنده، با توجه به تعهداتی که متصدی حمل و نقل نسبت به هر دو فرستنده و گیرنده بر عهده گرفته است متفاوت خواهد بود.

برای مثال ممکن است که متصدی حمل متعهد شده باشد که در قبال دریافت نسخه ثانی بارنامه، مرسوله را تحویل نماید. و یا آن که تحویل مرسوله موکول شده باشد به ارائه بارنامه، کارت هویتی، یا مدارک تکمیلی همچون تاییدیه بانکی یا تاییدیه شخص ثالث.

در هر حال دایره این اسناد و مدارک از برخی موارد استاندارد پیروی می­‌کنند که در دل آن­‌ها بارنامه به چشم می­‌خورد و مازاد بر آن به عنوان تعهدات مازاد و تکمیلی شناخته می‌­شود که ممکن است به متصدی حمل تحمیل شده باشد.

نکات تکمیلی

نکات تکمیلی ارسال بار زمینی

حال در این بند قصد داریم برخی نکات تکمیلی را بررسی نماییم که در حمل و نقل بین المللی زمینی بسیار موثر هستند.

نکاتی مانند:

  • مسیرهای موجود
  • اهمیت بیمه
  • کالاهای خطرناک
  • دفترچه مدت کار
  • و بیشتر

مسیرهای موجود برای حمل و نقل زمینی

ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی که در آن قرار دارد، می‌­تواند به مسیرهای حمل و نقل بین المللی به سمت اروپا و نیز شرق آسیا دسترسی داشته باشد.

همچنین بین کشورهای آسیایی مسیر خاکی مقرر است که در نتیجه امکان حمل و نقل بین المللی در این بین را فراهم می‌­سازد.

مسیرهای موجود برای حمل و نقل زمینی

در داخل کشور نیز جاده­‌های مهمی وجود دارند که از ­جمله آن‌­ها می‌­توان به جاده 95 اشاره کرد که به عنوان طولانی‌­ترین جاده ایران، شمال تا جنوب شرق کشور را به هم وصل کرده است.

این جاده از باغچه ملک‌آباد شروع می‌شود و با عبور از تربت حیدریه، شادمهر (دوراهی کاشمر، بردسکن و خلیل‌آباد)، مهنه (دوراهی فیض‌آباد، بجستان و فردوس)، گناباد، قاین، بیرجند، سربیشه، نهبندان، زاهدان، خاش و ایرانشهر، نهایتا به بندر چابهار و دریای مکران منتهی می‌گردد و طولی برابر با ۱۵۲۶ کیلومتر دارد.

بنادر چهارگانه بندرعباس، بندر امام خمینی، بندر بوشهر و بندر چابهار در جنوب کشور، به سمت شرق آسیا دسترسی زمینی دارند که در نتیجه امکان حمل و نقل زمینی از این مناطق را فراهم ساخته‌­اند.

همچنین جاده­‌های تهران- بندرعباس، تهران- مشهد، تهران- تبریز، قزوین- رشت و اصفهان- شیراز مهم‌­ترین شریان­‌های جاده‌­ا‌ی کشور هستند که امکان انتقال و حمل انواع کالا و مرسولات در داخل کشور را فراهم ساخته­‌اند.

که در نتیجه می‌­توان پس از حمل داخلی مرسولات از طریق آن‌­ها و انتقال کالا به بنادر جنوبی، مرزهای شمال شرق کشور و نیز گمرکات در شمال غرب کشور، مرسولات را به جاده­ ای بین­ المللی از طریق ترکیه یا آذربایجان و از آن‌­ها به اروپا و نیز روسیه منتقل ساخت.

اهمیت بیمه در حمل و نقل بین المللی زمینی

بیمه مرسولات در حمل و نقل‌­های بین المللی، برای تامین امنیت و سلامت مرسوله و نیز تضمین تعهدات هر یک از متصدی حمل و نقل، راننده وسیله نقلیه و نیز دارنده وسیله نقلیه اهمیت به سزایی دارد.

اهمیت بیمه در حمل و نقل بین المللی زمینی

توضیح آن که، بسیار محتمل است که نوبت به جبران خسارات توسط شرکت بیمه نرسد، اما چنانچه آسیبی به محموله وارد شده باشد، یا خسارتی در تحویل مرسوله صورت گیرد، یا وسیله نقلیه دچار حادثه شود، جبران خسارات وارده از عهده یک شخص خارج بوده و حتی ممکن است شرکت حمل و نقل را در خطر ورشکستگی قرار دهد.

به همین سبب بیمه کردن مرسولات و نیز بیمه کردن مسئولیت­‌ها و تعهدات هر یک از اشخاص، می‌­تواند ایشان را در مقابل خطرات احتمالی آتی حفاظت نماید.

در واقع پرداخت مبلغ بیمه هزینه‌­ای ضروری است که بهتر است شخص بر عهده بگیرد.

البته که فرستنده یا گیرنده کالا که هزینه بیمه را پرداخت می‌­کنند نیز در کنار متصدیان حمل و نقل یک شخص مسئول مازادی برای خود می‌­سازند که اتفاقا توانایی جبران خسارات را به میزان موثرتری دارا بوده و مقررات سختگیرانه‌­تری برای جبران خسارات توسط ایشان به وجود آمده است.

در نتیجه بیمه مرسوله نه تنها برای متصدیان حمل و نقل باید مورد توجه قرار گیرد، بلکه برای ذی‌نفعان یعنی فرستنده و گیرنده، یک ضرورت را می‌­سازد.

کالاهای خطرناک و ممنوعه در حمل و نقل بین المللی زمینی

کالاهای خطرناک و ممنوعه که به طور کلی به 9 گروه تحت عنوان کلاس خطر تقسیم می‌­شوند، برای انواع روش‌­های انتقال شامل زمینی، هوایی، دریایی و ترکیبی تفاوت‌هایی دارند.

توضیح آن که محدودیت‌­ها و ممنوعیت­‌ها در حمل و نقل زمینی به میزان قابل توجهی کمتر است اما با این حال وجود دارند.

کالاهای خطرناک و ممنوعه در حمل و نقل بین المللی زمینی

برخی از کالاها که به عنوان کالای ممنوعه شناخته می­‌شوند، مواردی همچون مواد منفجره هستند که اصولا اجازه حمل و نقل آن­‌ها وجود ندارد مگر در شرایط خاص و به طریق مقرر.

برخی دیگر از مرسولات به عنوان گروه کالاهای مشروط شناخته می­‌شوند، این گروه می‌­توانند با رعایت مقررات حاکم بر شرایط بسته‌­بندی، بارگیری، حمل و تخلیه به سهولت منتقل شده و امنیت مرسوله، افراد، محیط زیست و گونه‌­های گیاهی و جانوری را حفظ نمایند.

و در نهایت گروه کالاهای مجاز قرار دارند که تقریبا هیچ مقررات و آیینی برای حمل و انتقال آن‌­ها پیش‌­بینی نشده است و در نتیجه متصدیان و فرستندگان و گیرندگان، از آزادی کامل برخوردار هستند.

گروه کالاهای خطرناک و روش مقرر برای رفتار در مقابل هر کدام از آن‌­ها توسط کنوانسیون مواد و کالاهای خطرناک تعیین تکلیف شده­ا‌ند که رعایت و پیروی از آن‌­ها برای کلیه کشورها و تبعه ایشان ضروری است.

دفترچه مدت کار چیست؟

این دفترچه از طرف نیروی انتظامی برای رانندگان صادر می‌شود تا در طول سفر زمان، سرعت، تعویض شیفت و تخلفات در آن ثبت شود.

دفترچه کار رانندگان چیست؟

دفترچه کار راننده نیز توسط پلیس راه برای رانندگان صادر می­‌شود. این دفترچه شامل اطلاعات و مشخصات راننده بوده و در اختیار داشتن دفترچه در سفرهای جاده‌­ای برای راننده الزامی است.

به نحوی که در صورت فقدان دفترچه، نه تنها راننده مرتکب تخلف شده بلکه از ادامه رانندگی وی جلوگیری به عمل خواهد آمد.

حتی یکی از مجازات‌­هایی که برای رانندگان پیش‌­بینی شده است، شامل ضبط دفترچه کار ایشان است، در حالتی که از مقررات حمل و نقل زمینی سرپیچی کرده باشد.

خدمات نیک پاد دریا در حوزه حمل و نقل زمینی

خدمات نیک پاد دریا در حوزه حمل و نقل زمینی

خبر خوب این است که مجموعه نیک‌ پاد دریا در زمینه حمل و نقل زمینی بین‌المللی و انتقال کالا خدمات ویژه‌ای را برای شما در نظر گرفته است.

ضمن آن که شما می‌توانید با دریافت مشاوره از طیف قیمت‌ و پروسه کار اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

استعلام نرخ

اهمیت و قدمت حمل و نقل بین المللی زمینی برای انتقال انواع کالا و مرسولات بر کسی پوشیده نیست.

همچنین با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران که از طریق ترکیه به کشورهای اروپایی دسترسی جاده­‌ای داشته و از سوی دیگر به کشورهای شرق آسیا و بنادر مهمی همچون هنگ کنگ اتصال زمینی دارد، موجب شده است که استفاده از خدمات حمل و نقل زمینی مورد توجه و عنایت تولیدکنندگان و بازرگانان ایرانی قرار گیرد.

همچنین واردات انواع کالا و مرسولات از طریق مسیرهای زمینی مورد استقبال تجار ایرانی قرار دارد که این امر از طریق کامیون‌­های ترانزیتی شامل وسایل نقلیه ایرانی و یا کامیون‌­های ترک انجام می‌­گیرد.

شرکت نمایندگی کشتیرانی نیک پاد دریا که در زمینه حمل و نقل خدمات گسترده ای دارد،

جهت رفع نیازهای مشتریانی که از این نوع حمل استفاده می کنند خدمات مختلفی را ارائه می کند که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • حمل کامیون فول و دربست
  • حمل محمولات خرده بار و گروپاژ
  • حمل کالاهای خطرناک و آتش‌زا
  • حمل کالاهای یخچالی و نیازمند به کنترل دما
  • انجام عملیات گمرکی در مبدا و مقصد
  • حمل کالاهای حجیم و وزین بوسیله بوژی و کمرشکن.
مشاوره

آیا برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *